Årets kvalitetsfisker deles ut i oktober

Årets kvalitetsfisker deles ut i oktober

- og du kan være med på å nominere vinneren!

Hvem fortjener hedersprisen «Årets kvalitetsfisker» i 2020? Nå har du mulighet til å komme med forslag på nominerte!

Prisen deles ut for syttende gang, men på en litt annen tid av året enn tidligere. Situasjonen med coronaviruset fører til at Råfisklagets årsmøte i mai blir avholdt digitalt, og årets prisutdeling er derfor utsatt til høsten. Det innebærer at du har utvidet frist til å komme med forslag til kandidater.

Prisen deles ut til én eller flere fiskere, eller hele mannskap, på fartøy som utøver sitt fiskeri med gode kvalitetsholdninger. Det er ingen restriksjoner i forhold til båttype, redskapstype eller fiskerier, men nominasjonen må ha bakgrunn i fangst levert i Norges Råfisklags område, fra Finnmark til Nordmøre. Nå ønsker fiskesalgslaget hjelp til å finne årets kandidater.

Foreslå din kandidat her

- Vi ser etter kandidater med gode holdninger til kvalitet, som røkter fiskeredskapen hyppig (etter kort fisketid i havet) og avpasser fangsten i forhold til båtens kapasitet. Det betyr blant annet å levere den beste fisken eller skalldyrene uansett om det er gode eller dårlige tider. Vi er også opptatt av at «Årets kvalitetsfisker» skal være et godt forbilde for andre, avslutter Guldbrandsen.

Den siste tida har mye vært snudd på hodet for mange av oss, men fiskerinæringa har holdt hjulene i gang og levert mat til folket. Vi har igjen fått sett hvor viktig fiskeriene er, for matsikkerheten, for landet, og for lokalsamfunn langs Norges kyst.

- Vi er veldig glade for å kunne fortsette tradisjonen med å hedre en fisker som har gjort en ekstra innsats for å levere prima villfanget sjømat, sier Råfisklagets nye markedssjef Synne Guldbrandsen.

Kåringen foregår slik:

**Alle kan nominere kandidater (seg selv eller andre), link: foreslå din kandidat her
**Råfisklagets fagjury år igjennom forslagene og sjekker referanser hos fiskekjøpere og kvalitetskontrollører.
**I oktober kåres “Årets kvalitetsfisker” på en helt spesiell måte!

Råfisklagets markedssjef mener det er viktig å fortsatt være bevisst på kvalitetsarbeid. Selv om norsk villfisk som fangstes i hovedsak har god kvalitet, viser Råfisklagets egne kontroller at det er rom for forbedring.

- Vi i Råfisklaget jobber kontinuerlig med økt fokus på kvalitet alle ledd i verdikjeden. Det ligger et stort potensial for økt verdiskapning i næringen og da er innovasjon avgjørende for å bevare den fantastiske kvaliteten fisken har når den svømmer fritt i havet. Vi har faste kvoter på de fleste fiskearter og økt verdiskapning kommer dermed gjennom økt pris for fisken i markedene, sier hun.

I påmeldingsskjemaet har Råfisklaget lagt inn de viktigste tiltakene en fisker selv kan gjøre for å oppfylle kvalitetskravene. Guldbrandsen kommer med en klar oppfordring dersom man tenker å nominere noen:

- Snakk med den du har ønsker å nominere og spør hvilke rutiner fiskeren har. I tillegg til å få en hyggelig og informativ samtale om fag, får du med viktig informasjon til en fullverdig og god nominasjon.

FAKTA OM PRISEN "ÅRETS KVALITETSFISKER"

Norges Råfisklag deler ut prisen Årets kvalitetsfisker til en fisker som:
• Utøver sitt fiskeri med gode kvalitetsholdninger.
• Har båt og fiskeri rigget og planlagt for kvalitetsleveranser.
• Leverer god kvalitet uavhengig av konjunkturer i markedet.
• Fremstår som et forbilde for andre.
• Viser stolthet over yrket sitt.

Om prisen Årets kvalitetsfisker

Norges Råfisklag deler ut prisen Årets kvalitetsfisker til en utvalgt fisker som:

- Utøver sitt fiskeri med gode kvalitetsholdninger.
- Har båt og fiskeri rigget og planlagt for kvalitetsleveranser.
- Leverer god kvalitet uavhengig av konjunkturer i markedet.
- Fremstår som et forbilde for andre.
- Viser stolthet over yrket sitt.

Nominasjonen må ha bakgrunn i fiske eller fangst i Norges Råfisklags distrikt. Det er ingen restriksjoner i forhold til båttype, redskapstype eller fiskerier.

Det er 16. gangen Råfisklaget deler ut prisen. To ganger har den vært gitt til to personer sammen.

1990: Einar Frismo
1991: John Edvard Johnsen og Kjell Klausen
1992: John Arnfinnes
2007: Ronny Holst fra Nordvågen (Årets SKREI-fisker)
2008: Karl Viktor Solhaug fra Svolvær (Årets SKREI-fisker)
2009: Birger Krogh fra Tangstad (Årets SKREI-fisker)
2010: Petter Gregersen fra Berlevåg (Årets SKREI-fisker)
2011: Rino Mortensen fra Myre (Årets SKREI-fisker)
2012: Jens-Einar Bjørkås Johnsen fra Båtsfjord (Årets SKREI-fisker)
2013: Holger Nilsen og Bård Roar Johnsen fra Myre
2014: André Reinholdtsen fra Myre
2015: Paul O. Jensen fra Tromsø
2016: Kai O Elvan fra Andenes
2017: Finn Tore Frantzen fra Båtsfjord
2018: Tor Inge Nilsen fra Ballstad
2019: O. Husby med mannskap

Årets kvalitetsfisker 2019

På Råfisklagets årsmøte ble autolinebåten «O. Husby» med sitt mannskap i dag kåret til Årets kvalitetsfisker for sitt arbeid med å levere fisk i verdensklasse.

Pressemelding Årets kvalitetsfisker 2019

Årets kvalitetsfisker 2018

Tor Inge Nilsen ble kåret til Årets kvalitetsfisker for sitt utrettelige kvalitetsarbeid under Råfisklagets årsmøte 2018.

-Det kan aldri bli nok fokus på kvalitet i fiskerinæringa, sier den unge fiskeren.

Pressemelding Årets kvalitetsfisker 2018

Årets kvalitetsfisker 2017

Finn-Tore Frantzen fra Båtsfjord ble onsdag utnevnt til Årets kvalitetsfisker 2017 av Norges Råfisklag. Frantzen får prisen for sin utrettelige jakt på den perfekte kvalitet. Og han har jaktet på prisen i flere år.

Pressemelding Årets kvalitetsfisker 2017

Årets kvalitetsfisker 2016

På Råfisklagets årsmøte i dag overrakte Fiskeriminister Per Sandberg prisen Årets kvalitetsfisker til skipper Kai Elvan med båten Ole Elvan fra Andenes.

- Det var stort å motta denne prisen. Vi ble glade og stolte, både jeg og mannskapet! Det er veldig gledelig at det arbeidet som mannskapet gjør på havet daglig blir sett og satt pris på. Vi har jo en gammel båt, men har rigget den slik at vi tar vare på fisken på beste måte. Den skal jo holde lenge som ferskfisk, sier en sindig Kai Elvan. Pressemelding Årets kvalitetsfisker 2016

Årets kvalitetsfisker 2015

Fisker Paul O. Jensen med båten «Fidel» ble onsdag utnevnt til Årets kvalitetsfisker 2015 av Norges Råfisklag. Jensen mottar prisen for sin trofaste kamp for kvalitet både gjennom sitt virke som fisker og som kvalitetsdebattant i en rekke fiskeriforum. Pressemelding Årets kvalitetsfisker 2015

Årets Kvalitetsfisker 2014

André Reinholdtsen er utnevnt til Årets kvalitetsfisker 2014. Reinholdtsen er sjømatnæringas hotelldirektør og har hittil i år åpnet tre hoteller.

- Med egen erfaring og kompetanse som grunnlag har Reinholdtsen gått ut over sin rolle som levendefisk-fisker og etablert en fellesskapstanke som gir grunnlag for en ny næring, sier Trygve Myrvang. Dette er godt verdikjedearbeid og dette er godt kvalitetsarbeid. Det er denne innsatsen som har gjort Reinholdtsen til Årets kvalitetsfisker 2014.

Vi gratulerer André med tittelen og prisen og ønsker ham lykke til videre i sitt flotte arbeid. Pressemelding Årets kvalitetsfisker 2014

Årets Kvalitetsfisker 2013

Myre-fiskerne Holger Nilsen og Bård Roar Johnsen, med sine «Astrid Christina» og «Sputnik», er vinnere av Årets kvalitetsfisker 2013 i regi av Norges Råfisklag. Prisen ble delt ut på Råfisklaget sitt jubileumsårsmøte i Tromsø. Vi gratulerer våre dyktige fiskere med den gjeve prisen.Pressemelding Årets kvalitetsfisker 2013

Årets SKREI®-fisker 2012

Einar Bjørkås Johnsen med båten "Bjørkåsbuen" ble utnevnt til Årets SKREI®-fisker 2012 på vårt årsmøtet. Han legger ned betydelig arbeid for å kunne levere det ypperste av det ypperste med hensyn til kvalitet.Pressemelding Årets SKREI®-fisker 2012

Årets SKREI®-fisker 2011

Rino Mortensen 28 år fra Myre, ble Årets SKREI®-fisker 2011 med båten "Vårheim". "Jeg gjør jo bare det man må gjøre. Jeg er blitt opplært på de båtene jeg har vært på. Rutinene har jeg tatt med meg videre på egen båt", sier Rino Mortensen. Vi gratulerer Rino Mortensen som årets SKREI®-fisker. Pressemelding Årets SKREI®-fisker 2011

Årets SKREI®-fisker 2010

Årets SKREI-fisker 2010. Petter Gregersen (61) fra Berlevåg, ble tildelt prisen som Årets SKREI-fisker av Norges Råfisklag. Tross lave torskepriser, leveres det kvalitet på et historisk høyt nivå.
Pressemelding Årets SKREI®-fisker 2010

Årets SKREI®-fisker 2009

Birger Krogh (52) fra Tangstad i Lofoten, ble tildelt prisen som Årets Skreifisker 2009 av fiskeri- og kystminister Helga Pedersen. Birger Krogh er alene på en 45 fots båt, og tilpasser fiskeriet etter egen kapasitet. Fisken bløgges med en gang den kommer ombord, og han er veldig nøye med å ise fisken. "Ising er det som virkelig tar vare på kvaliteten", sier han. .Pressemelding Årets SKREI®-fisker 2009

Årets SKREI®-fisker 2008

Karl Viktor Solhaug (42) fra Svolvær, ble tildelt prisen som Årets Skreifisker 2008 av Norges Råfisklag. "Dette er et resultat av mange års arbeid sammen med mannskapet. Jeg ble selv syk i vinter og måtte på land og da tok mannskapet over. Det føles nærmest som en spellemannsutdeling med denne flotte statuetten", sa en stolt prisvinner.Pressemelding Årets SKREI®-fisker 2008

Årets SKREI®-fisker 2007

Ronny Holst fra Nordvågen i Finnmark mottok fredag 14. desember statuetten som viser at han er årets SKREI®-fisker 2007. I hard konkurranse med 61 andre nominerte fiskere utmerket Holst seg i kvalitetsarbeidet for å sikre førsteklasses SKREI®-leveranser..Pressemelding Årets SKREI®-fisker 2007