Stor begeistring for skrei og Skreipatruljen i Spania

Første januar gikk startskuddet for å pakke kvalitetsmerket Skrei, og akkurat nå ligger båtene tett i tett på fiskefeltene for å bringe førsteklasses skrei inn til land. Forrige uke reiste Råfisklagets Skreipatrulje til Spania for å følge den unike ferske fisken ut i markedet.

17. mar. 2023 - Lisbeth Nikolaisen Drotz


Spania er det største markedet for fersk skrei, og på fiskemarkedet i Madrid selges sjømat fra hele verden. Våre fagfolk tok turen innom markedet for å sjekke kvaliteten på skreien som hadde reist helt fra Nord-Norge.

- Vi ankom Mercamadrid halv fem på morgenen og fikk klar beskjed om at vi var altfor sene! Skreien er populær og selges raskt, og vi burde ha vært der allerede klokken to på natten, sier Skreipatruljens Charles Ingebrigtsen, som også er avdelingsdirektør i Råfisklagets kontrollavdeling.

Norges Råfisklag samarbeider tett med Norges sjømatråd, som eier kvalitetsmerket Skrei, og standarden som knyttes til dette merket. Skreipatruljen har det formelle ansvaret for å utføre produktrevisjon av kvalitetsmerket Skrei. Skreikontroller foretas på kaia, hos de godkjente produsentene og på grossist- og omlastingssentraler, i Norge og i utlandet.

Med på den fysiske skreikontrollen i Spania var Råfisklagets salgsleder Sara Izquierdo. Som utflyttet spanjol snakket hun fag med næringsaktørene på flytende spansk samtidig som Skreipatruljens Arne Magne Andersen og Charles Ingebrigtsen sjekket fisken. På den måten ble ingenting “lost in translation”.

Turen gikk videre innom flere fiskehandlere, for å høre deres og kundenes tilbakemeldinger. I samtlige disker lå det fersk norsk torsk med og uten skreimerke, torsk fra andre leverandørland, oppdrettet torsk, lettsaltet torsk og klippfisk i alle varianter. Fiskedisker på høyde med de beste i Norge og vel så det. Og tilbakemeldingene lot ikke vente på seg:

En fiskehandler skrøt uhemmet av den kvalitetsmerkede Skreien, og hevdet at dette var det beste produktet. Skreien er svært populær, forteller Ingebrigtsen.

Sjømatrådets utsending i Spania, Bjørn-Erik Stabell, forteller at over 7000 butikker har etterspurt kvalitetsmerket Skrei med tilhørende reklamemateriell. Det er «all time high!» ifølge Stabell. Skreipatruljens besøk gikk heller ikke ubemerket hen.

Bjørn-Erik mottok raskt tilbakemeldinger fra spanske næringsaktører om vårt besøk på Mercamadrid, og kunne fortelle at slike besøk er viktige for å synliggjøre Skreipatruljen og kontrolljobben som gjøres, forteller Ingebrigtsen.

Avisoppslag med overskrifter som “Skreipatruljen har ankommet Madrid” og radiointervju understreker dette. Både skreien og patruljen er både velkjent og meget populær, selv etter tre år uten besøk som følge av pandemien.

- Alle visste hvem vi var da vi kom iført de gule vestene med det karakteristiske skreimerket, forteller Arne Magne Andersen, som var på sin første kontroll i Spania med Skreipatruljen. Det var en spesiell opplevelse!

Fra Madrid gikk turen til grenseområdet i Nord-Spania, til omlastningsterminalene i Orio og Irún, der skreien ankommer landet på trailere og lastes om for videre transport til kunder over hele Spania. Lageret i Irún er døgnåpent, det ankommer og skipes ut fisk til alle døgnets tider, 7 dager i uken. Nå er det høysesong for kvalitetsmerket Skrei og mengder med den arktiske delikatessen passerer gjennom terminalen hver eneste dag.

Vi telte over 100 paller bare fra én fiskeprodusent i Nordland, og mens vi jobbet kom det en hel trailer med kvalitetsmerket Skrei direkte fra en annen produsent i Troms.

Skreipatruljen gjennomførte kontroll av 24 esker med kvalitetsmerket Skrei som var pakket av seks ulike fiskeprodusenter, og konkluderte med at det var mye fin fisk og kun noen få avvik fra kravene i standarden. Merket garanterer holdbarhet i 12 dager, og det er når skreien er nærmest mulig konsumentene man virkelig ser om kvaliteten holder det merket lover.

Vi får oppleve fisken slik kundene som kjøper og skal spise den får, derfor er disse kontrollene meget verdifulle, fastslår Ingebrigtsen. Det er helt klart at spanjolene nyter dette delikate sesongproduktet for fullt når det er tilgjengelig!

30. april er eventyret over for i år. Det er fristen for når den siste esken med kvalitetsmerket Skrei kan pakkes. Løp og kjøp mens du har mulighet!

Fakta om kvalitetsmerket Skrei og Skreipatruljens oppgaver: 

 • Kvalitetsmerket for Skrei er et beskyttet varemerke som er registrert av Norges sjømatråd 

 • Norsk standard eier standarden for kvalitetsmerket skrei, NS 9406:2022  

 • Kvalitetsmerket Skrei er gytemoden skrei som er utvalgt, behandlet og pakket etter bestemte krav beskrevet i en egen kvalitetsstandard NS 9406:2022 

 • Sjømatrådet følger opp kvalitetsgarantien gjennom system – og produktkontroller utført av uavhengig tredjepart. 

 • Alle fiskekjøpere og eksportører av kvalitetsmerket Skrei, lisensieres hos Sjømatrådet og må bekrefte at de har gjort seg kjent med innholdet i kvalitetsmerkeordningen, og at bedriften forplikter seg til å følge de retningslinjer og kvalitetskrav som ordningen inneholder. 

 • Du kan finne disse produktene med kvalitetsmerket Skrei: 

  • fersk, hel skrei 
  • filetprodukter av fersk skrei 

  • tilleggsproduktene rogn, lever, kjake og tunge av fersk skrei.  

 • Kvalitetsmerket Skrei har eksistert siden 2007, og ble startet som et samarbeid mellom Norges sjømatråd (da Eksportutvalget for fisk), fiskekjøperne og Norges Råfisklag. Jobben med å utvikle merkevaren startet Sjømatrådet med tilbake i 1998. 

 • Råfisklagets Skreipatrulje utfører og har utført produktrevisjon siden begynnelsen. 

 • Nytt av året er at merket har blitt fornyet. For å unngå at "gamle merker" bare kastes, vil det være lov å bruke det gamle og nye merket ut denne sesongen - altså i perioden 1. januar og 30. april da den kjønnsmodne skreien befinner seg ved norskekysten for å gyte.