Skreipatruljen: Fin fisk, men feil merke

Første januar gikk startskuddet for årets skreisesong, og etter Skreipatruljens første kontroll i Europa er resultatet klart.

Ronje og Jan-Erik tok årets første skreikontroll

06. feb. 2024 - Lisbeth Nikolaisen Drotz


- Kvaliteten på skreien vi kontrollerte var fin, men det er like viktig at fisken er riktig merket, sier Skreipatruljens Jan-Erik Jensen.

Med det mener Jensen at på noen av eskene fra de 27 ulike partiene som ble sjekket på omlastningsterminalen i Padborg i Danmark, hadde fire produsenter i Norge brukt utgått merker. En produsent hadde merket selve fisken med utgåtte merker, og flere hadde festet “arrowtaggen” i fineste delen av fileten, nemlig i loinsen, noe som ikke skal gjøres. Merket skal skytes i ryggen, mellom filetene.

Sikkerhet for kundene

Kvalitetsmerket Skrei som er et beskyttet varemerke registrert av Norges sjømatråd fikk nytt design på merket før fjorårets sesong. Som en overgangsperiode i fjor kunne “gamle” merker brukes opp, men fra 1. januar i år skal kun merker med ny skreilogo brukes - både på esker og fisk.

- Dette er jo en sikkerhet for kundene, slik at de vet at de kjøper “ekte vare”, forklarer Jensen. Det som er ekstra bra med de nye merkene er at de også har årstall, slik at kunden kan være helt sikker på at de får “the real thing”.

Systemet fungerer nemlig slik at alle produsenter av kvalitetsmerket Skrei lisensieres hos Sjømatrådet for hver vintersesong, og bedriftene får under denne prosessen mulighet å bestille gyldige merker.

Erfarne produsenter

Jensen har kontrollert kvalitetsmerket Skrei fra merkevaren så dagens lys i 2007, og forteller at det alltid er litt rusk i starten på hver sesong.

- Mange produsenter har pakket kvalitetsmerket Skrei i mange år, og kan sitt merke, sier Jensen. Noen kan likevel trenge å gå gjennom krav og rutiner ettersom det er mange måneder siden den forrige skreien ble kvalitetsvurdert og merket, forklarer Jensen. 

-Det viktigste nå er å ha riktige merker og sørge for at de festes på riktig plass på fisken!

Trenger din bedrift nye merker? Ta kontakt med Norges sjømatråd her.

Oppfrisk krav og rutiner: Link til skreveileder finner du her.


Flere produsenter hadde brukt esker med den utgåtte skrei-logoen. Denne er altså ikke lenger lov å bruke.


Fra 1. januar i år skal all kvalitetsmerket Skrei være merket og pakket i esker med dette skrei-merket. Fisken som ble kontrollert var nydelig!

Fakta om kvalitetsmerket Skrei og Skreipatruljens oppgaver:

Kvalitetsmerket for Skrei er et beskyttet varemerke som er registrert av Norges sjømatråd

Norsk standard eier standarden for kvalitetsmerket skrei, NS 9406:2022 

Kvalitetsmerket Skrei er gytemoden skrei som er utvalgt, behandlet og pakket etter bestemte krav beskrevet i en egen kvalitetsstandard NS 9406:2022

Sjømatrådet følger opp kvalitetsgarantien gjennom system – og produktkontroller utført av uavhengig tredjepart.

Alle fiskekjøpere og eksportører av kvalitetsmerket Skrei, lisensieres hos Sjømatrådet og må bekrefte at de har gjort seg kjent med innholdet i kvalitetsmerkeordningen, og at bedriften forplikter seg til å følge de retningslinjer og kvalitetskrav som ordningen inneholder.

Du kan finne disse produktene med kvalitetsmerket Skrei:

  • fersk, hel skrei
  • filetprodukter av fersk skrei
  • tilleggsproduktene rogn, lever, kjake og tunge av fersk skrei.

Kvalitetsmerket Skrei har eksistert siden 2007, og ble startet som et samarbeid mellom Norges sjømatråd (da Eksportutvalget for fisk), fiskekjøperne og Norges Råfisklag. Jobben med å utvikle merkevaren startet Sjømatrådet med tilbake i 1998.

Råfisklagets Skreipatrulje utfører og har utført produktrevisjon siden begynnelsen.

Fra og med sesongen 2024, er det ikke tillatt å bruke de utgåtte merkene i sort og gull. De nye merkene har gyldighet i 2 år, og skal inneholde årstall for gjeldende sesong. Det vil si at fisk i sesongen 2024, skal være merket med tags med årstall 23/24 eller 24/25.

Det er kun lov å pakke kvalitetsmerket Skrei i perioden 1. januar og 30. april, som er da den kjønnsmodne skreien befinner seg ved norskekysten for å gyte.

Mer informasjon om kvalitetsmerket Skrei, opplæringsplaner, skreiveileder og bestilling av merker finner du på seafood.no her.