Skreipatruljen oppsummerer sesongen

Skreipatruljen oppsummerer sesongen

Sesongen for å pakke kvalitetsmerket skrei er avsluttet og skreipatruljen oppsummerer funnene etter årets kontrollarbeid.

– Sammenligner vi med tidligere år har kvaliteten på kvalitetsmerket skrei økt, fastslår kontrollør Jan-Erik Jensen.

Fra januar til utgangen av april har skreipatruljen kontrollert i overkant av 200 partier fra rundt 45 ulike pakkere. Kontrollene er gjennomført fra Finnmark i nord til Spania i sør, og patruljen er godt fornøyd med årets resultater.

– Tidligere hadde vi noen få topp-pakkere, men i år har flere hevet seg til samme høye nivå, sier Jensen.

Han tror at dialogen mellom fiskerne og fiskekjøperne er en av årsakene.

– En god dialog mellom fiskere og fiskekjøpere er veldig viktig for å sørge for at fisken som pakkes til kvalitetsmerket Skrei får den riktige behandlingen helt fra den fanges til den landes.

Selv om kvaliteten på skrei har økt, kan den fortsatt bli bedre. Det ligger blant annet et forbedringspotensial i å unngå fisk med røde og slitte finner. Dessuten fant patruljen flere partier der lokkene på eskene ikke var forsvarlig sikret. Dersom lokkene ramler av smelter isen fortere, skinnet på fisken tørker ut og holdbarheten reduseres. Dessuten risikerer man at det kan komme uønskede fremmedlegemer oppi eskene.

I år var det også mulig å pakke kvalitetsmerket skreifilet. Kontrollresultatene viser at det har vært enkelte oppstarts-utfordringer. I praksis må fisken som velges ut til filet sjekkes to ganger: Først er det viktig å være nøye i utvelgelsen av fisken som skal skjæres til filet, og så må den ferdige fileten sjekkes på nytt om den overholder kravene i standarden til kvalitetsmerket før den pakkes. En fisk kan være fin på utsiden men skjule egenskaper som bryter med kvalitetsstandarden til skreifilet når den er prosessert.

De to vanligste avvikene som skreipatruljen har registrert er; dårlig utblødd fisk (som gir et rosa skjær i fiskekjøttet) og næringssprengt fisk (som gjør at fiskekjøttet spalter seg).

– Vi har en tett og god dialog med pakkerne gjennom hele sesongen, så vi regner med at vi ser en forbedring også til neste år. Men utviklingen har vært positiv og vi gleder seg til neste sesong, sier kontrollsjef Charles Ingebrigtsen.

Det er lov å pakke kvalitetsmerket Skrei fra 1. januar til 30. april.

Skreipatruljen gjennomføres av Norges Råfisklag i samarbeid med Norges sjømatråd. Den kontrollerer at pakkeriene følger standarden og at skreien som pakkes til kvalitetsmerket Skrei tilfredsstiller kravene i skreistandarden. Det er Norges sjømatråd som eier merkevaren og som gir pakkerier tillatelse til å bruke merket.

Kjempefin Skrei i Spania!

Skreien i eskene er fraktet fra Nord-Norge til Spania. Reisen har vart i 4 dager. Og kvaliteten på fisken? Den er fantastisk!

Denne uken gjennomførte skreipatruljen kvalitetskontroller på over 20 partier med kvalitetsmerket Skrei i Spania, og vi er svært fornøyde med resultatet.

- Jevnt over er kvaliteten strålende. Fisk som er pakket riktig holder seg utrolig godt, selv etter flere dager i transitt. Vi har funnet at fisken stort sett er utrolig fersk og fin og holder ypperste kvalitet, sier markedsrådgiver Jonette Braathen fra Norges Sjømatråd, som har vært med skreipatruljen på kontroll.

Les Sjømatrådets artikkel om kvalitetsmerket Skrei og kontrollen i Spania her

Se filmen fra kontroll av kvalitetsmerket Skrei i Spania på vår facebookside

Skreipatruljen gjennomføres av Norges Råfisklag i samarbeid med Norges Sjømatråd. Den kontrollerer at pakkeriene følger standarden og at skreien som pakkes til kvalitetsmerket Skrei tilfredsstiller kravene i skreistandarden. Det er Norges Sjømatråd som eier merkevaren og som gir pakkerier tillatelse til å bruke merket.

 

Statusrapport fra skreipatruljen!

Statusrapport fra skreipatruljen!

- Det er funnet vesentlig færre avvik hittil i år, sammenlignet med på samme tid i fjor, sier avdelingsleder for ressurs og miljø Charles Ingebrigtsen. Hittil i år er nærmere 90 partier med kvalitetsmerket Skrei kontrollert, og det er funnet veldig få avvik.

I fjor fikk skreipakkerne beskjed om økte kontroller allerede fra begynnelsen av sesongen i år. Med tanke på at det er funnet såpas få avvik, er det liten tvil om at pakkerne tar de høye kravene som stilles til kvalitetsmerket seriøst.

Erfaringer fra tidligere år viser at det er et stort sug i markedet etter skrei i disse tider. Da er det lett å la seg friste til å pakke fisk som egentlig ikke holder mål, bare for å tilfredsstille etterspørselen. Men de oppløftende resultatene fra kontrollene hittil i år tyder på at pakkerne ikke har latt seg friste å pakke skrei som ikke holder kvalitetsstandarden.

- Skeipakkerne gjør en god jobb - fortsett slik, sier Ingebrigtsen.

Skreipatruljen gjennomføres av Norges Råfisklag i samarbeid med Norges Sjømatråd. Den kontrollerer at pakkeriene følger standarden og at skreien som pakkes til kvalitetsmerket Skrei tilfredsstiller kravene i skreistandarden. Det er Norges Sjømatråd som eier merkevaren og som gir pakkerier tillatelse til å bruke merket.

(14.FEB.2017 19:03)

Dette bør du vite om skrei-merket!

Dette bør du vite om skrei-merket!

Du har kanskje sett dette merket festet til den blanke torsken i fiskedisken? Det er ikke uten videre at fisken kan pryde seg med dette eksklusive kvalitetsmerket på ryggfinnen.

For det første så må de som er godkjent for å pakke kvalitetsmerket Skrei følge visse rutiner. Skrei-merket har en egen kontrollpatrulje som sørger for at pakkeriene har gode rutiner. Høsten 2016 sjekket patruljen de skriftlige rutinene, og nå drar skreipatruljen ut igjen for å kontrollere at standarden og rutinene følges i praksis.

For det andre skal skreien være av topp kvalitet:
- Fisken må bløgges korrekt og umiddelbart.
- Fisken må blø godt ut i rent vann. Dette er viktig både for god utblødning og bevaring av fiskens utseende.
- Fisken må behandles skånsomt slik at den ikke får slag og kjøles hurtig ned mot null grader. Dette bidrar til at den gode kvaliteten på skreien holder seg lengre.

Skrei med kvalitetsmerket pakkes kun mellom 1. januar og 30. april, og under hele denne perioden er skreipatruljen ute på stikkprøvekontroller.

Skreipatruljen gjennomføres av Norges Råfisklag i samarbeid med Norges Sjømatråd. Den kontrollerer at pakkeriene følger standarden og at skreien som pakkes til kvalitetsmerket Skrei tilfredsstiller kravene i skreistandarden. Det er Norges Sjømatråd som eier merkevaren og som gir pakkerier tillatelse til å bruke merket.

(05.JAN.2017 15:14)

Skreien må behandles feilfritt allerede på havet for å bli kvalitetsmerket skrei

Det hviler et stort ansvar på fiskerens skuldre for at familien i Madrid skal få en smak av skreiopplevelsene som har vi her nord. Det er langt til Madrid, og for at skreien skal tåle den lange reisen, må utgangspunktet være helt perfekt.

Ingen merker etter redskap, ingen røde finner, ingen lyter. Fisken må bløgges umiddelbart for at den ikke skal bli rosa i kjøttet, den må blø ut i rent vann for at skinnet skal beholde sitt friske og flotte utseende og ikke minst må fisken kjøles ned. For fisken er havet varmt, selv midt på vinteren. For å gi den så lang holdbarhet som mulig må fiskeren ha med is på havet og kjøle den ned så raskt som mulig.

(11.FEB.2016 13:45)

Kvalitetsmerket Skrei

Hver eneste vinter kommer noen hundre millioner skrei ned fra Barentshavet til kysten vår for å gyte. Når den aller beste skreien pakkes fersk kan den få et kvalitetsmerke på ryggen. Dette merket viser at akkurat denne skreien er behandlet og utvalgt etter strenge regler og at den er ekstraordinær på utseende og kvalitet.

Merket er et viktig kvalitetsbevis for fisk som skal selges i kresne ferskfiskmarkeder og for matelskeren som skal lage vinterens beste måltid. Torskenæringen ønsker å dele den gode ferskfisk-opplevelsen som vi kjenner fra middagsbordene her hjemme med de som bor mye lengre borte.

Man har altså ikke tatt skreien fra fiskere og lokalbefolkning; fremdeles henges store mengder skrei til tørrfisk, fremdeles saltes store mengder skrei til saltfisk og tørkes til klippfisk. Dette blir modnede matvarer som vi skal nyte resten av året. Men i vintersesongen jobbes det hardt for å levere den beste kvaliteten til kresne kunder og da trengs det et kvalitetsmerke som kan love kundene at akkurat denne ferske fisken er tatt helt spesielt vare på.

(01.FEB.2016 17:50)

Hvorfor betyr egentlig skreien så mye?

Den kommer i enorme mengder og så nær land at kystfolket nesten kan åpne døra og slippe den rett inn. Skreien er kystens vitamin, som får kroppen og kysten i form!

Hver eneste vinter skjer det et mirakel i Barentshavet. Noen hundre millioner skrei legger ut på sin svømmetur nedover til norskekysten for å gyte. Den kommer i enorme mengder og så nært land at kystfolket nesten kan åpne bislagdøra og slippe den rett inn. Av denne rikdommen sørger fiskere, fiskeindustri og naturen for matvarer som ferskfisk, boknafisk, tørrfisk, lutefisk, saltfisk og klippfisk. Denne naturgitte sesongen gir altså grunnlag for at vi kan nyte flere av våre aller beste matvarer gjennom hele året!

Det første kystfolket gleder seg til er skreimølje. Den gir kroppen en etterlengtet dose av D-vitamin og setter fart i folket etter mørketiden. På fiskebrukene langs kysten pakkes fersk skrei etter alle kunstens regler. Denne sendes til Spania, Frankrike, Tyskland, Sverige, for ikke snakke om skreisultne nordmenn. I 2015 ble det eksportert torsk og skrei for nesten 8 milliarder kroner.

Det er i denne tiden at den fineste torsken varsomt pakkes i esker og merkes med kvalitetsmerket skrei.

(25.JAN.2016 11:24)

På vakt for skreien

På vakt for skreien

I midten av januar startet Skreipatruljen sitt fotarbeid for å passe på fiskerinæringens felles kvalitetsmerke for skrei. Det innebar blant annet kontroll på omlastingsterminaler, der det meste av skreien på vei til de europeiske markeder kommer innom.

Den første skreien har kommet inn mot kysten, skreipakkerne har satt i gang sitt arbeid og det er stor etterspørsel etter kvalitetsmerket skrei. Gjennom dette kvalitetsmerket har produsentene i fiskerinæringen gitt hverandre løfte på om å stå sammen om å levere et svært etterspurt produkt. Skreipatruljens oppdrag er å kontrollere at alle pakkerne ivaretar fellesskapets verdier ved å levere varer etter kvalitetsstandardens strenge kriterier.

- Som forventet var det lite fisk å se så tidlig i sesongen. Våre kontrollører undersøkte vel tjue partier med kvalitetsmerket skrei, sier kontrollsjef i Norges Råfisklag Charles Ingebrigtsen.

Store sprik i resultatene

– Det meste av fisken var flott behandlet og godt pakket, og våre kontrollører melder tilbake at disse pakkerne virkelig hadde lagt sin flid i arbeidet. Dessverre var det også sprik i resultatene og fisk fra noen pakkere hadde avvik fra standarden som ble meldt inn til Norges sjømatråd til behandling.

-Vi har nå gått gjennom sakene i tett dialog med de pakkeriene det gjelder. Vi opplever at de tar dette viktige kvalitetsarbeidet på høyeste alvor, og manglene som skreipatruljen fant forrige helg er allerede utbedret, sier merkesjef Marit Sogn-Grundvåg i Sjømatrådet.

Den norske skreien er nettopp på grunn av sin høye kvalitet mer populær enn noen sinne, og slo alle salgsrekorder i fjor.

Verdiøkning i kvalitet

-Torskenæringa jobber sammen om verdiøkning gjennom å satse på kvalitet, og det er bygd store forventninger i markedet. Nettopp derfor er skreimerket og skreipatruljens arbeide viktig for å håndheve kriteriene til kvalitet som merket stiller krav om, sier Sogn-Grundvåg.

Noen av avvikene som ble avdekket lar seg løse med å se på rutinene i bedriften, mens andre var av kvalitetsmessig art og krever både bedre dialog med fiskere og bedre utsortering av fisk ved pakking.

Feil som kan rettes opp

På en del av fisken var kvalitetsmerket satt rett inn i tykkfisken, den fineste delen på fisken. Når merket settes her blir det skader i fiskekjøttet. Merket skal settes inn langs med ryggsøylen, nært ryggfinnen der det ikke gjør noen skade.

En del av fisken som var kvalitetsmerket var for små i forhold til standarden. Skrei er gytemoden torsk og man kan dermed ikke merke skrei som er mindre enn 3 kilo rund. Fisk under denne størrelse er ofte ikke gytemoden og omfattes dermed ikke av standarden.

Det mest omfattende avviket var imidlertid mangelfull utbløding.

- All fisk skal bløgges, men det stilles spesielt strenge krav til den skreien som skal få kvalitetsmerket på seg. Derfor er det spesielt viktig at fisker blir orientert og involvert i bedriftens arbeid med pakking av kvalitetsmerket skrei, sier Ingebrigtsen.

- Vi anbefaler alle som jobber med pakking av kvalitetsmerket skrei til å ta en ekstra kikk på standarden og veilederen som følger med. Vi anbefaler dem også å ta en prat med fiskerne og sette dem godt inn i de kravene som stilles til førstehåndsbehandling av et slikt produkt, sier Ingebrigtsen.

Fiskere som har spørsmål om Skreipatruljen, kvalitetsstandarden, førstehåndsbehandling eller hvem som pakker kvalitetsmerket skrei må gjerne ta kontakt med Råfisklaget eller finne informasjon på www.rafisklaget.no/kvalitet.

Fire kriterier for topp kvalitet

Det er fire grunnleggende kriterier som skal til for å oppnå topp kvalitet: Fisken må bløgges korrekt og umiddelbart og den må blø godt ut i rent vann. Dette er viktig både for god utblødning og bevaring av fiskens ytre. Fisken må behandles skånsomt slik at den ikke får slag og så må den kjøles hurtig så langt ned mot null grader som mulig. Dette bidrar i hovedsak til at den gode kvaliteten på fisken holder seg lengre.

Det er kun skreien med denne beste kvaliteten og som i tillegg er pakket i henhold kriteriene i standarden, som kan få dette eksklusive kvalitetsmerket på ryggfinnen.

Nye kontroller

Den rolige perioden er snart over, og pakkerne må på dette tidspunkt ha kalibrert seg godt inn til det tar av med det store innsiget. Skreipatruljen er allerede på vei ut for nye oppdrag. Ukedager som helg, dag som kveld følger de med på den kvalitetsmerkede skreiens ferd til skreisultne kunder ute i Europa.

22.JAN.2016 08:38

Hva har kvalitetsmerket skrei og Michelin-stjerner felles?

Hva har kvalitetsmerket skrei og Michelin-stjerner felles?

Anerkjente kokker fra England er så begeistret for skrei, at de denne helgen reiste helt til Sommarøya for å treffe karen på hjemmebane.

Lørdag fisket, smakte og lærte kokkene om skrei for å kunne ta med ny kunnskap tilbake til England. Skreipatruljens Kjell-Arne Pedersen var selvsagt til stede for å lære dem om de strenge kvalitetskravene som må oppfylles for at skreien skal kunne pryde seg med kvalitetsmerket skrei.

Norges sjømatråd var arrangør.

Bilde: google.com og Norges Sjømatråd

Hva er egentlig skrei?

Skrei er torsk som vokser opp i Barentshavet. Når den er i sin beste alder kommer den inn til Norskekysten for å gyte.

Hver eneste vinter skjer det et mirakel i Barentshavet. Noen hundre millioner skrei legger ut på sin svømmetur nedover til Norskekysten for å gyte. Mirakelet har vart lengre enn menneskene kan huske. Det er de helt spesielle forholdene i havet som gjør dette eventyret mulig. Golfstrømmen som så forsiktig stryker sin varme hand oppover Norskekysten og gir oss mulighet til å bo, leve og drifte godt, lengre nord enn noen andre folk.

Les kronikken om mirakelet i Barentshavet

SKREI®-samling

Torsdag var pakkerne av kvalitetsmerket SKREI samlet i Tromsø. Tema for samlingen var oppsummering av erfaringene i sesongen som ligger bak oss og forberedelser til vinteren.

Skreipatruljens Kjell Arne Pedersen tok et dypdykk i de strenge kvalitetskravene som stilles til skreien som skal kunne pynte seg med varemerket SKREI.

- Det gjøres mye bra arbeid på skreipakking og vi så mye fin fisk ute i markedene. En kvalitetsmerket SKREI skal være helt lytefri og da er det viktig å holde oppe fokuset på alle de små detaljene.

Vi måtte bare gjenbruke dette flotte bildet fra i vinter, da vår SKREI-patrulje møtte kronprinsen i Gryllefjord. Der fikk kronprinsen demonstrert hvordan kontrollen foregår, og det ser ut som han også fikk sjekket nord-norsk humor.

Foto: Marius Fiskum, Norges Sjømatråd.

23.OKT.2015 09:35

Vi forbereder SKREI®-sesongen

Vi forbereder SKREI®-sesongen

Mens lutefiskbordene dekkes på landets restauranter og resultatene av vinterens skreisesong nytes, starter SKREI-patruljen forberedelsene til neste sesong for kvalitetsmerket SKREI®.

- SKREI-patruljens revisjonsarbeid er todelt. Nå kontrollerer vi at det enkelte pakkeri har gode skriftlige rutiner for pakking og under sesongen kontrollerer vi at standarden og rutinene følges i praksis, sier kontrollør Lillian Hansen i Råfisklaget.

Kvalitetsmerket SKREI® er skrei som er fanget, pakket og behandlet etter strenge kriterier slik at kunden får skrei av beste kvalitet.

På denne tiden er det relativt lav aktivitet i fisket på kysten slik at det fornuftig å bruke anledningen til å rigge for neste sesong. Det er systemrevisjonen som foregår nå.

(14.OKT.2015 11:38)

Værmessig krevende SKREI®-sesong

Værmessig krevende SKREI®-sesong

Sesongen for kvalitetsmerket skrei er nå over og den siste fisken med varemerket har nådd sitt endelige bestemmelsessted. Den viktigste suksessfaktoren er høy og jevn kvalitet og kun den aller beste fisken kan smykke seg med det populære varemerket. I fire måneder har Skreipatruljen vært på vakt for å sikre at alle pakkerne har fulgt standarden.

- Det har vært en trivelig sesong for oss, og vi har sett veldig mye bra fisk, sier skreipatruljens Kjell Arne Pedersen. - Likevel er det ingen tvil om at været har gitt noen utfordringer denne sesongen. Vinteren har vært preget av mange vinterstormer, ispedd en orkan eller to. Det tok noe tid før fisket etter skrei kom skikkelig i gang og pakkerne har tidvis hatt utfordringer med å ha tilstrekkelige mengder fisk som holder de høye kvalitetskravene som standarden krever. Når været endelig la seg og skreien var på plass, ble det heldigvis et godt skreifiske langs hele kysten.

Oppdraget til Skreipatruljen er å kontrollere at alle pakkerne følger Norsk standard NS 9406:2013, «Fisk og fiskeprodukter - Skrei - Krav til produkt» og veiledningene som hører til. I 2015-sesongen var det rundt 50 sertifiserte pakkere som benyttet seg av merkeordningen. Skreipatruljen har tatt prøver av 105 partier skrei fra 37 av disse pakkerne, i all hovedsak ved Schenker sin terminal på Alnabru ved Oslo og Thermo Transit sin terminal i Padborg i Danmark. Skreipatruljen har også fulgt produktet helt ut til butikk i Spania og foretatt kontroller på anleggene i sammenheng med andre oppdrag. I år har det vært et spesielt fokus på kjøling og is.

- Å kontrollere på terminalene er en effektiv og sikker måte å arbeide på siden vi er garantert å finne mye fisk, sier Pedersen. – Der er det fisk fra mange pakkere samtidig og siden fisken har vært noen dager på reise er det lettere å avdekke eventuelle feil. Når vi følger fisken helt ut i butikk får vi virkelig se hva den er god for. Det er der kunden møter fisken og da skal kvaliteten fremdeles være bra.

Kontrollørene bruker et gradert kontrollskjema. Ved små avvik på fisken får pakkeren beskjed om funnene og anmodning om å rette opp. Ved større avvik blir prøven underkjent og da settes et større apparat i verk. Med bakgrunn i underkjente prøver fikk fire pakkere stoppsignal denne sesongen.

- At en prøve er underkjent betyr at fisken ikke holder de kravene som er satt i skreistandarden, sier Pedersen. - Da er rutinen at pakkeren mister sin rett til å pakke til Skreipatruljen har vært på anlegget og sett at rutiner og fisk stemmer med egenkontroll og standard. Vi har bestrebet oss på å resertifisere så raskt som mulig for å få pakkingen i gang igjen. Vi ser gode resultater etter tilbakemeldinger, og tar det som et tegn på at kontrollene fungerer.

I løpet av en toårsperiode skal det være gjennomført systemrevisjon hos alle pakkere. Vinteren 2014/15 er det gjennomført revisjon hos 30, de resterende vil få kontroll i løpet av 2015.

Skreipatruljen gjennomføres av Norges Råfisklag i samarbeid med Norges sjømatråd. Den kontrollerer at pakkeriene følger standarden og at skreien som pakkes til merkevaren SKREI tilfredsstiller kravene i skreistandarden. Det er Norges sjømatråd som eier merkevaren og som gir pakkerier tillatelse til å bruke merket.

(06.MAI.2015 09:26)

Sesongens siste dag for SKREI

Sesongens siste dag for SKREI

Torsdag 30. april er siste dato denne sesongen der man kan pakke skrei under merkevaren SKREI. I Norsk standard NS 9406:2013, «Fisk og fiskeprodukter - Skrei - Krav til produkt» er det definert at sesongen varer fra 1. januar til 30. april. Denne standarden, sammen med veiledningene, setter kravene til hvilken fisk som får pynte seg med varemerket SKREI.

Det er åtte måneder til merket igjen kan brukes. I denne tiden har vi et hav av annen sjømat å glede oss over!

Bilde: seafood.no Fotograf: Eivind Leren

 

(30.APR.2015 07:55)

Suveren SKREI i Spania

Suveren SKREI i Spania

Skreipatruljen har fulgt skreien fra det kalde nord til det varmere sør. Denne uken har de kontrollert kvalitetsmerket skrei på omlastningsterminalene i Nord-Spania.

Et av hovedmålene med kvalitetskravene til varemerket SKREI er å sikre god holdbarhet og god ferskfisk-kvalitet også etter at fisken har reist langt. Ved å reise ut i markedet får Skreipatruljen kontrollert skrei som har reist litt lengre og kommet seg litt nærmere forbrukeren. Det er noen potensielle feil som ikke er så lett å se når fisken er helt fersk og disse vil kunne fremkomme ettersom dagene går. Det gir i så fall et godt grunnlag for tilbakemeldinger til pakkerne.
 
- Vi har gjennomført åtte kontroller på seks dagers gammel fisk, sier avdelingsleder i Råfisklaget Charles Ingebrigtsen, som utgjorde Skreipatruljen sammen med Kjell Arne Pedersen. – Etter at fangstene har tatt seg opp og det har vært noe dårlig vær i forkant var vi redd for at vi kunne finne noe fisk med avvik, men det skjedde ikke. Den fisken vi har sett har rett og slett vært fantastisk. Det er en nytelse å se slikt håndverk og det vitner om stor profesjonalitet hos pakkerne. Dette er fisk som uten tvil vil holde de resterende seks dagene av holdbarhetsmerkingen, avslutter Ingebrigtsen.
 
Det er tidkrevende og omfattende å kontrollere fisk som er så geografisk spredt. Kontrollørene har derfor vært på farten i snart en uke. De har valgt å konsentrere seg om utvalgte omlastningsterminaler og butikkutsalg.

Skreipatruljen gjennomføres av Norges Råfisklag i samarbeid med Norges sjømatråd. Den kontrollerer at pakkeriene følger standarden og at skreien som pakkes til merkevaren SKREI tilfredsstiller kravene i skreistandarden. Det er Norges sjømatråd som eier merkevaren og som gir pakkerier tillatelse til å bruke merket.

(20.MAR.2015 09:37)

- Hvordan kan jeg se i butikken at fisken har god kvalitet?

- Hvordan kan jeg se i butikken at fisken har god kvalitet?

Spørsmålene er mange når SKREI-patruljen demonstrerer kontroll av kvalitetsmerket SKREI.

Norges sjømatråd har invitert journalister og kokker til studieturer til Lofoten. På programmet står blant annet fisketur, besøk på fiskemottak og SKREI-patrulje på kontroll. Målet er å videreformidle fakta om de norske fiskeriene, helse og kvalitet.

- Kvalitetsmerket SKREI er næringens stolthet, sier markedssjef i Råfisklaget Lise Mangseth. - Opplevelsen av årets første skreimølja er et veldig sterkt barndomsminne for meg. I den mørke vinteren ventet vi på at skreien skulle komme. Når den endelig kom ble bordet dekt og fatene fylt med fersk, hvit, myk og vidunderlig skrei. For meg er kvalitetsmerket SKREI en mulighet til å la fiskeelskere som bor langt fra skreifisket få ta del i mine barndomsminner. Skal fisken være like god som dette når den kommer frem til markedet, trenger den et ekstremt godt og lytefritt utgangspunkt.

Det var under SKREI-kontroll i Svolvær at en fransk journalist spurte om hvordan hun kunne se i butikken at fisken har god kvalitet.

- Det viktige er at de grunnleggende kvalitetstegnene er på plass, sier SKREI-kontrollør i Råfisklaget Lillian Hansen. Nummer én er at fisken må være godt utblødd. På en fisk som er hel kan man blant annet se etter om det blod i nakkene eller fiskekjøttet, om finnene er røde eller om det er merker eller skader på skinnet. Når finnene er røde kan dette være ett tegn på at fisken ikke er godt nok utblødd. Når det er merker på skinnet er det sannsynlig at det er bloduttredelser under. Dette er overhode ikke farlig, men det setter holdbarheten ned, og gir et mindre fristende utseende på fisk som skal nytes fersk. Skrei som pakkes med SKREI-merket skal ikke ha disse tegnene, men være drivende hvit i fiskekjøttet og blank og fin i skinnet.

- Det neste er at fisken som pakkes som SKREI må være godt nedkjølt før den legges på is i eske. Skreien må pakkes før dødsstivheten inntrer. Får fisken ligge i ro etter det, holder den seg fersk og fin lenge. Da skal damen i butikken slippe å lure på om fisken hun kjøper er av god kvalitet, sier Hansen.

Tirsdag denne uken demonstrerte SKREI-patruljen skreikontroll til franske kokker og journalister på besøk i Svolvær. Onsdag demonstrerte SKREI-patruljen skreikontroll til italienske journalister og kokker, to av de Michelin-kokker, ved sitt besøk på Napp.

Skreipatruljen gjennomføres av Norges Råfisklag i samarbeid med Norges sjømatråd. Den kontrollerer at pakkeriene følger standarden og at skreien som pakkes til merkevaren SKREI tilfredsstiller kravene i skreistandarden. Det er Norges sjømatråd som eier merkevaren og som gir pakkerier tillatelse til å bruke merket.

 

(12.MAR.2015 08:32)

SKREI-patruljen intensiverer kontrollen

SKREI-patruljen intensiverer kontrollen

Vinterens uvær har tatt seg en pause, det store innsiget av skrei har kommet til kysten og markedene er ivrige på å få tilsendt delikatessen fra nord. – Det er vårt signal til intensivert kontroll, sier avdelingssjef Charles Ingebrigtsen i Råfisklaget.

Aktiviteten på pakking av merkevaren SKREI er nå stor på kysten. Nå er det ekstra viktig å sikre at alle pakkerne forholder seg lojalt til varemerket, og følger reglene som hører til.

- Vi legger inn ekstra innsats i SKREI-patruljen de neste ukene. Vi vil fokusere på de store omlastingsterminalene, Oslo og Padborg i Danmark, for å sikre oss oversikt over mest mulig fisk fra flest mulig pakkere, sier Ingebrigtsen.

Det er hensynet til den felles merkevaren og forbrukernes kvalitetsopplevelser som er motivasjonen bak kontrollene.

- Målet er å avdekke feil, veilede og rettlede slik at produktet holder standarden uansett hvilket pakkeri det kommer fra, sier Ingebrigtsen.

Skreipatruljen gjennomføres av Norges Råfisklag i samarbeid med Norges sjømatråd. Den kontrollerer at pakkeriene følger standarden og at skreien som pakkes til merkevaren SKREI tilfredsstiller kravene i skreistandarden. Det er Norges sjømatråd som eier merkevaren og som gir pakkerier tillatelse til å bruke merket.

(02.MAR.2015 08:30)

SKREI-patruljen sjekker skreien på terminalene

SKREI-patruljen sjekker skreien på terminalene

SKREI-patruljen besøker denne uken de store omlastningsterminalene i Sør-Norge og Danmark. Etter den trege starten på årets vinterfiske, er suget i markedet etter fersk skrei stort og mye av fisken distribueres via disse terminalene.

- SKREI-patruljen har den viktige oppgaven å følge med at fisk som pakkes som merkevaren SKREI holder den høye kvaliteten som varemerket lover, sier avdelingsleder Charles Ingebrigtsen i Råfisklaget. - Dette gjør vi best ute på terminalene der vi møter fisk fra flere pakkerier. Ute på veien ser vi også godt om fisken er robust nok til å tåle reisen til markedet så godt som den skal.

Hensikten med kontrollen er å sørge for at alle pakkerier forholder seg lojalt til merkefellesskapet og pakker i henhold til SKREI-standarden. Dette skal sikre forbrukerne skrei av beste kvalitet.

Skreipatruljen gjennomføres av Norges Råfisklag i samarbeid med Norges sjømatråd. Den kontrollerer at pakkeriene følger standarden og at skreien som pakkes til merkevaren SKREI tilfredsstiller kravene i skreistandarden. Det er Norges sjømatråd som eier merkevaren og som gir pakkerier tillatelse til å bruke merket.

(23.FEB.2015 12:56)

Skreikontroll for åpent kamera

- Vi har sjelden opplevd at det har blitt tatt så mye film og bilder under åpning av esker på skreikontroll. Kamera var tett på og fikk med seg alle detaljer, sier avdelingsleder Charles Ingebrigtsen i Norges Råfisklag.

Det var spanske journalister som denne dagen fikk innføring i merkevaren SKREI av Skreipatruljen. Journalistene fra Spania viste svært stor interesse for detaljer i kravspesifikasjonen til varemerket SKREI.

Sjømatrådet tok nylig med seg ni journalister og fotografer fra ulike mediehus i Spania til Senja for å oppleve og dokumentere skreifisket. Blant disse var Spanias største avis El País. Journalistene fikk være med fiskere ut på en arbeidsdag på havet, omvisning hos Brødrene Karlsen på Husøya og innføring i kontroll av merkevaren SKREI. Til slutt ble det duket for tradisjonell møljemiddag hjemme hos familier i Gryllefjord.

- Deltakerne fikk en god innføring i jobben Skreipatruljen gjør og hva som skiller en kvalitetsmerket skrei fra annen skrei, sier Internship Jeanette Veibakken i Norges Sjømatråd. - Skrei har blitt kjempepopulært i Spania og alle går nå og venter på at den skal komme i butikken. Spania er det sjette største markedet for fersk torsk fra Norge og dermed et viktig ferskmarked. Skrei har vært kjent i Spania i 18 år og vi ser at konsumet og interessen øker hvert år. Merkevaren SKREI er også noe som står på stadig flere restaurantmenyer, sier Veibakken.

Journalistene stilte mange spørsmål rundt innveiing og registrering av fisken som ble landet og pakket. – Jeg forklarte om det norske systemet for fiske, mottak, innveiing, registrering og betaling til fisker, forteller Ingebrigtsen. - Det lot til at journalistene ble meget imponert over det norske omsetningssystemet og den unike oppgjørsordningen som garanterer fiskerne betaling. «Very good system», utbrøt en av journalistene da jeg hadde forklart hvordan det gjøres i Norge, avslutter Ingebrigtsen stolt. Og Ingebrigtsen er helt enig.

Skreipatruljen gjennomføres av Norges Råfisklag i samarbeid med Norges sjømatråd. Den kontrollerer at pakkeriene følger standarden og at skreien som pakkes til merkevaren SKREI tilfredsstiller kravene i skreistandarden. Det er Norges sjømatråd som eier merkevaren og som gir pakkerier tillatelse til å bruke merket.


Skreipatruljens Charles Ingebrigtsen og Jan-Erik Jensen åpner en eske Skrei for kontroll, og de spanske journalistene dokumenterer ivrig med filmkamera (bak Jan-Erik) og annet fotoutstyr.

 

Bilde: Jeanette Veibakken, Norges Sjømatråd

(06.FEB.2015 10:14)

Skreipatruljen følger skreien til Europa

- Ved å kontrollere fisken på dens vei ut i markedet kan vi avdekke eventuelle feil ved fisken som ikke var synlige ved pakketidspunktet samtidig som vi når over fisk fra mange pakkere, sier kontrollør i SKREI-patruljen Kjell-Arne Pedersen.

SKREI-patruljen legger i uke 4 ut på samme ferd som fisken og følger den helt ut i markedet. 

Hensikten med kontrollen er å sikre at alle pakkere overholder det strenge regelverket som ligger til grunn for pakking av merkevaren SKREI. Alle aktører i verdikjeden for fersk skrei, inkludert forbrukeren, er avhengig av at alle pakkerier forholder seg lojalt til avtalen. Det er ikke rom for dårlig fisk.

 

Det er på omlastningsterminalene kontrollen foregår denne gangen. Det er her de store volumene befinner seg. Arbeidet må foregå svært varsomt og fisken må berøres så lite som overhode mulig. Fersk fisk som ligger på is må nemlig få ligge helt i ro ellers kan kvaliteten forringes betraktelig.

 

Vi ser spesielt etter gjentakende feil, sier Pedersen. - Det kan være signaler på at pakkeriet ikke tar oppgaven alvorlig nok. Skreien med merke på skal ha stabil og høy kvalitet.

 

- Listen er hevet noen hakk for årets kontroller. Vi har nemlig fått et nytt og godt verktøy i våre undersøkelser, sier Pedersen. - Fra i år skal eksportørens navn være påført originaletiketten. Det gir oss en mulighet til å sjekke at salget er gjort før pakking, og dessuten en god mulighet til å følge strømmen av fisk.

 

Konsekvensen for brudd på regelverket for bruk av SKREI-logoen kan være dramatisk for den enkelte pakker. Avhengig av avvikets alvorlighetsgrad, kan pakker miste retten til å bruke merket. Når alle pakkere holder seg til avtalen resulterer det i fornøyde kunder over hele Europa og et aldri så lite merkevareeventyr for lokalsamfunnene på kysten.

(22.JAN.2015 08:28)

Skreipatruljen sjekket havets dronning for Kronprinsen

Under Kronprinsen sitt besøk i Gryllefjord på Senja 15.01.15, fikk han grundig opplæring i kvalitet av Råfisklagets SKREI-patrulje.

- Kronprinsen var veldig interessert, sier SKREI-patruljens Kjell-Arne Pedersen. - Han brøt nok litt ut av programmet da han kom rett bort og lurte på hvordan man sjekker kvaliteten på fisken.

Det var Kronprinsens egenfiskede skrei som ble sjekket. – Den var godt utblødd og holdt god kvalitet, sier Pedersen.

Kronprinsen fikk demonstrert hvordan man sjekker utbløding og temperatur og ble orientert om SKREI-patruljens arbeid.

SKREI-patruljen er næringens eget kontrollorgan, som sjekker at pakkerne av varemerket SKREI pakker i henhold til regelverket. SKREI-patruljen utføres av Norges Råfisklag og foretar kontroller både på fiskebruk, underveis i distribusjonen til Europa og på grossistmarkedene i de store SKREI-markedene.

Bilder og tekst på instagram @rafisklaget #sjømattilfolket #skreipassion

(15.JAN.2015 13:27)

Foto: Marius Fiskum, Norges Sjømatråd

Kjell-Arne vurderer om Kronprinsens skrei oppfyller kriteriene i SKREI® standarden

<h3>Kjell-Arne vurderer om Kronprinsens skrei oppfyller kriteriene i SKREI® standarden</h3>

Skjermdump fra NordlysTV

Kronprinsens skrei kan pryde seg med varemerket SKREI®

<h3>Kronprinsens skrei kan pryde seg med varemerket SKREI®</h3>

Foto: Marius Fiskum, Norges Sjømatråd

Systemrevisjon SKREI-merket

Systemrevisjon SKREI-merket

Råfisklaget har overtatt systemrevisjonen for SKREI-merket fra Veritas. Systemrevisjoner blir foretatt for å sikre at systemet i bedriftene er ivaretatt, dokumentasjon må fremlegges, og det må fremgå at det er i aktivt bruk for å få pakke merkevaren SKREI®.
Som bildet viser er Kjell Arne Pedersen og Jan Brox fra Råfisklaget i sving hos I. Lorentzen AS, Brensholmen. Daglig leder Ingvard Lorentzen sier seg fornøyd med oppbyggingen av sjekklisten som forutsettes tas i bruk. Revisjonen starter med at bedriften får tilsendt sjekklisten et par dager i forveien. Ved besøket fremlegger bedriften den dokumentasjon som etterspørres. Det lages deretter en rapport, og denne går tilbake til bedrift og til Sjømatrådet.

(29.AUG.2014 12:46)

Skreipatruljens oppgaver

Skreipatruljen samarbeider tett med Norges sjømatråd, som eier kvalitetsmerket Skrei og standarden som knyttes til denne. Skrepatruljen utfører både system- og produksrevisjon av kvalitetsmerket. Pakkere som ønsker å bruke Skrei-merket, forplikter å overholde standarden, åpne for kontroll og fremvise dokumentasjon på at de har lagt til rette for at kravene i Skrei-merket overholdes. Det er lov å pakke skrei med kvalitetsmerket mellom 1. januar og 30. april. Kontrollene foretas på kaia, hos de godkjente pakkerne og på grossist- og omlastingssentraler i Norge og i utlandet.

Kvalitetsmerket for Skrei er et beskyttet varemerke som er registrert av Norges sjømatråd

Film om kvalitetsmerket Skrei

Norges Sjømatråd