En målrettet og iherdig kvalitetsinnsats er kronet med heder og pris!

En målrettet og iherdig kvalitetsinnsats er kronet med heder og pris!

Finn-Tore Frantzen fra Båtsfjord ble onsdag utnevnt til Årets kvalitetsfisker 2017 av Norges Råfisklag. Frantzen får prisen for sin utrettelige jakt på den perfekte kvalitet. Og han har jaktet på prisen i flere år.

- Det er avgjørende at vi kan levere produkter av best mulig kvalitet for å sikre et best mulig økonomisk utbytte for næringa som helhet og for å sikre vår framtidig posisjon i den globale konkurransen, sier styreleder i Norges Råfisklag Johnny Caspersen. - Fiskere som Frantzen drar oss videre i dette arbeidet. Prisen Årets kvalitetsfisker er derfor viktig for Norges Råfisklag.

Det var Veronica Pedersen Åsheim, Fiskeriministerens politiske rådgiver, som sto for utdelingen på Råfisklagets Årsmøte.

I kompisgjengen i havna i Båtsfjord er konkurransen stor om hvem som har den beste båten og hvem som kommer på land med den beste fisken. Det terges, flires og slenges bemerkninger. Humor er deres våpen og de retter skytset skarpt mot hverandre. Inntil nylig hadde Frantzen den minste båten, og den var til og med tungvint rigget. Sånn kunne det ikke være. Planene ble lagt for ny båt. Nå er endelig «Sundsbøen» på plass. Rigget etter alle kunstens regler både for fisk og folk.

- Jeg er veldig glad for å få denne prisen, sier Frantzen.

- Jeg lærer barna mine at man i alle sammenhenger skal gjøre det så bra som man kan. Det gjelder også på havet. Hvis jeg ikke strekker meg der kunne jeg like gjerne sittet hjemme og sett på TV, ler han og snakker om seg selv med samme tone som blant kompisene.

Finn-Tore er også opptatt av at kvalitet skal lønne seg. Dette gjelder ikke minst i møte med fiskekjøper.

- Jeg er ikke fornøyd når jeg ser at kvantum blir belønnet foran kvalitet. Vi kan ikke holde på sånn. Dette er mat og vi må lage den så bra som vi kan.

- Jeg gidder ikke gå på havet og bryte på land bare for å få pengene på konto. Det er ikke noe gøy.

Den nye båten har han rigget etter erfaringer både fra egne og andres båter. Fisken skal gli mest mulig gjennom håndteringen uten slag og kast og slike systemer må tilpasses den enkelte båt. Det er ikke bare fisken som blir tatt bra vare på ombord. Kompisene går ofte i lag på havet for å ha et arbeidsfellesskap og Finn-Tore er kjent for bruk av sikkerhetsutstyr. Han uttrykker gjerne at havet skal være en arbeidsplass og ikke en dødsårsak.

Jakten på den perfekte kvaliteten gir også klang langt inn i korridorene på fiskebruket, Lerøy Norway Seafoods i Båtsfjord.

– Han er vår mest krevende leverandør, sier råstoffsjef Ørjan Nergård i beste mening.

- Han insisterer på å levere topp kvalitet og stiller også store krav til oss som fiskekjøpere. Han driver kontinuerlig utvikling av eget fiske og er flink til å pushe både oss og andre. Det er virkelig en fortjent pris, sier Nergård.

Det er ikke bare den perfekte kvaliteten Finn-Tore har jaktet på. Han har også hatt kvalitetsprisen i sikte. Da Råfisklaget hadde statuetten med til Lofotfishing for noen år siden gikk Frantzen gikk rett bort til prisen og sa; «Den er min!». Nå er den det. En målrettet og iherdig kvalitetsinnsats er kronet med heder og pris. Norges Råfisklag gratulerer Finn-Tore Frantzen med prisen Årets kvalitetsfisker 2017.

På bildet ser vi Årets kvalitetsfisker 2017 Finn Tore Frantzen. Bilde: ©ArcticSupreme, fotograf Marius Fiskum.

Om prisen Årets kvalitetsfisker

Norges Råfisklag deler ut prisen Årets kvalitetsfisker til en utvalgt fisker som:

- Utøver sitt fiskeri med gode kvalitetsholdninger.
- Har båt og fiskeri rigget og planlagt for kvalitetsleveranser.
- Leverer god kvalitet uavhengig av konjunkturer i markedet.
- Fremstår som et forbilde for andre.

Nominasjonen må ha bakgrunn i fiske eller fangst i Norges Råfisklags distrikt. Det er ingen restriksjoner i forhold til båttype, redskapstype eller fiskerier.

Det er 14. gangen Råfisklaget deler ut prisen. To ganger har den vært gitt til to personer sammen, så totalt sett har 16 fiskere mottatt prisen til nå.

1990: Einar Frismo, Årets kvalitetsfisker
1991: John Edvard Johnsen og Kjell Klausen, Årets kvalitetsfisker
1992: John Arnfinnes, Årets kvalitetsfisker
2007: Ronny Holst fra Nordvågen, Årets SKREI-fisker
2008: Karl Viktor Solhaug fra Svolvær, Årets SKREI-fisker
2009: Birger Krogh fra Tangstad, Årets SKREI-fisker
2010: Petter Gregersen fra Berlevåg, Årets SKREI-fisker
2011: Rino Mortensen fra Myre, Årets SKREI-fisker
2012: Jens-Einar Bjørkås Johnsen fra Båtsfjord, Årets SKREI-fisker
2013: Holger Nilsen og Bård Roar Johnsen fra Myre, Årets kvalitetsfisker
2014: André Reinholdtsen fra Myre, Årets kvalitetsfisker
2015: Paul O. Jensen fra Tromsø, Årets kvalitetsfisker
2016: Kai O Elvan fra Andenes, Årets kvalitetsfisker
2017: Finn Tore Frantzen fra Båtsfjord, Årets kvalitetsfisker 2017

Årets kvalitetsfisker 2016

På Råfisklagets årsmøte i dag overrakte Fiskeriminister Per Sandberg prisen Årets kvalitetsfisker til skipper Kai Elvan med båten Ole Elvan fra Andenes.

- Det var stort å motta denne prisen. Vi ble glade og stolte, både jeg og mannskapet! Det er veldig gledelig at det arbeidet som mannskapet gjør på havet daglig blir sett og satt pris på. Vi har jo en gammel båt, men har rigget den slik at vi tar vare på fisken på beste måte. Den skal jo holde lenge som ferskfisk, sier en sindig Kai Elvan. Pressemelding Årets kvalitetsfisker 2016

Årets kvalitetsfisker 2015

Fisker Paul O. Jensen med båten «Fidel» ble onsdag utnevnt til Årets kvalitetsfisker 2015 av Norges Råfisklag. Jensen mottar prisen for sin trofaste kamp for kvalitet både gjennom sitt virke som fisker og som kvalitetsdebattant i en rekke fiskeriforum. Pressemelding Årets kvalitetsfisker 2015

Årets Kvalitetsfisker 2014

André Reinholdtsen er utnevnt til Årets kvalitetsfisker 2014. Reinholdtsen er sjømatnæringas hotelldirektør og har hittil i år åpnet tre hoteller.

- Med egen erfaring og kompetanse som grunnlag har Reinholdtsen gått ut over sin rolle som levendefisk-fisker og etablert en fellesskapstanke som gir grunnlag for en ny næring, sier Trygve Myrvang. Dette er godt verdikjedearbeid og dette er godt kvalitetsarbeid. Det er denne innsatsen som har gjort Reinholdtsen til Årets kvalitetsfisker 2014.

Vi gratulerer André med tittelen og prisen og ønsker ham lykke til videre i sitt flotte arbeid. Pressemelding Årets kvalitetsfisker 2014

Årets Kvalitetsfisker 2013

Myre-fiskerne Holger Nilsen og Bård Roar Johnsen, med sine «Astrid Christina» og «Sputnik», er vinnere av Årets kvalitetsfisker 2013 i regi av Norges Råfisklag. Prisen ble delt ut på Råfisklaget sitt jubileumsårsmøte i Tromsø. Vi gratulerer våre dyktige fiskere med den gjeve prisen.Pressemelding Årets kvalitetsfisker 2013

Årets SKREI®-fisker 2012

Einar Bjørkås Johnsen med båten "Bjørkåsbuen" ble utnevnt til Årets SKREI®-fisker 2012 på vårt årsmøtet. Han legger ned betydelig arbeid for å kunne levere det ypperste av det ypperste med hensyn til kvalitet.Pressemelding Årets SKREI®-fisker 2012

Årets SKREI®-fisker 2011

Rino Mortensen 28 år fra Myre, ble Årets SKREI®-fisker 2011 med båten "Vårheim". "Jeg gjør jo bare det man må gjøre. Jeg er blitt opplært på de båtene jeg har vært på. Rutinene har jeg tatt med meg videre på egen båt", sier Rino Mortensen. Vi gratulerer Rino Mortensen som årets SKREI®-fisker. Pressemelding Årets SKREI®-fisker 2011

Årets SKREI®-fisker 2010

Årets SKREI-fisker 2010. Petter Gregersen (61) fra Berlevåg, ble tildelt prisen som Årets SKREI-fisker av Norges Råfisklag. Tross lave torskepriser, leveres det kvalitet på et historisk høyt nivå.
Pressemelding Årets SKREI®-fisker 2010

Årets SKREI®-fisker 2009

Birger Krogh (52) fra Tangstad i Lofoten, ble tildelt prisen som Årets Skreifisker 2009 av fiskeri- og kystminister Helga Pedersen. Birger Krogh er alene på en 45 fots båt, og tilpasser fiskeriet etter egen kapasitet. Fisken bløgges med en gang den kommer ombord, og han er veldig nøye med å ise fisken. "Ising er det som virkelig tar vare på kvaliteten", sier han. .Pressemelding Årets SKREI®-fisker 2009

Årets SKREI®-fisker 2008

Karl Viktor Solhaug (42) fra Svolvær, ble tildelt prisen som Årets Skreifisker 2008 av Norges Råfisklag. "Dette er et resultat av mange års arbeid sammen med mannskapet. Jeg ble selv syk i vinter og måtte på land og da tok mannskapet over. Det føles nærmest som en spellemannsutdeling med denne flotte statuetten", sa en stolt prisvinner.Pressemelding Årets SKREI®-fisker 2008

Årets SKREI®-fisker 2007

Ronny Holst fra Nordvågen i Finnmark mottok fredag 14. desember statuetten som viser at han er årets SKREI®-fisker 2007. I hard konkurranse med 61 andre nominerte fiskere utmerket Holst seg i kvalitetsarbeidet for å sikre førsteklasses SKREI®-leveranser..Pressemelding Årets SKREI®-fisker 2007